God morgon

God morgon, idag är det torsdag.
Ja, jag måste nästan säga det högt för mig själv varje morgon för jag känner mig rätt dagvill. Kanske inte så konstigt då dagarna flyger iväg av att man "inte gör något". Men nog gör man något, man tar ju hand om ett litet knyte som för varje dag blir bara mer sötare, goare, underbarare etc.
Det är inte karln jag pratar om (sorry darling) men den här snyggingen.
 
Ja, visst smälter man lite? Idag fyller hon hela 2 veckor.
 
Det finns fler saker jag är virrig över just nu också. Som vilket bröst jag ammade på sist och vilken tid jag ammade henne.
Min lösning: en gummisnodd på handleden som visar om det är vänster/höger boob som var sist ut och tidsdokumentation på telefon när jag ammade senast. Så får det vara nu ett tag.
 
Och imorse vaknade jag förkyld. Inatt vaknade jag knappt när Allie ville ha krubb, känns sådär. Idag är mitt mission att vila och att se till att hon inte blir sjuk. Good luck!
 
Statusupdate på handskarna: 
Dem är slut, förutom en enda handske som han just nu återanvänder. Förstår inte riktigt varför han kastade dem andra egentligen, kunde bara ha sköljt av dem. Men, får se hur länge han håller ut!
 
Lite fler bilder då.
Lunch hos Kristina, Pär och Edvin.
 
Ny soffa har vi också, superskön och stor!
 
Eyy! Frida-outfit all of it.
 
 
Det blev ett bad igår. Andra gången. Suspekt men mysigt tror jag att hon tycker.
 
Hittade JD i babysittern imorse. Ny favvoplats.
 
Vill lite snabbt tacka alla som varit hit och lämnat massa fina presenter till mig, karln och Allie. Tack!
 
Frid

The gloves

Ni som inte kunde föreställa er karln med handskarna vid blöjbyte - varsågod.
 
Idag har vi vandrat på stan med Angelica, Davve och lilla Henry. Allie skötte sig galant måste jag säga.
Sedan kom vi hem och så laddade karln och dotra upp sig inför matchen Man Utd - Fulham.
 
Frid

Förlossning del 2

Glömde nämna några roliga bitar från förlossningen. Nu blir det i och för sig en uthängning av karln men dem är alltid roliga.
 
Rolig grej 1.
Ett tips till karlarna under ett förlossningsarbete är att självklart coacha och stötta sin respektive i det hårda arbete man gör. Men ni behöver inte vara med och krysta i varje krystvärk. 
Det leder tyvärr inte till en till bebis, utan ni blir nog bara rätt skitnödiga. Som karln. Eftersom jag svek honom i själva ögonkontaktsdelen så krystade han omedvetet med i mina värkar, som för att hjälpa till liksom.
Och det går ju inte bara att lämna mitt i allt och gå på toa så stackarn fick vänta ett tag efter det efterlängtade toabesöket även om han inte gillar att gå på någon annan toa än vår hemma.
 
En parantes är att karln var en väldigt bra coach och har varit klockren nu efteråt också. Här ligger han i vår garderob bredvid vaggan och låter mig sova. Han tyckte det var lite som att campa.

Rolig grej 2.
Karln gjorde illa knät rätt rejält härom veckan. Så en annan rolig grej var också att när arbetet var gjort och Allie hade slinkit ut, så ska en sköterska hämta en alvedon till mig. Karln ber om en till alvedon. Till sig själv och sitt onda knä...
 
Rolig grej 3.
Karln har fobi för lukter. Och bajs. Inte sitt eget men andras. Och ja, visst, det är väl ingen som gillar bajs men han har verkligen fobi för det.

Först kan jag börja med att berätta om när vi hämtade hem vår första katt JD från Härnösand. Hon var ju självklart lite skrajsen över vad det var för folk som hämtade henne så hon sket ner sig i buren. Karln får panik och stannar vid vägen och låter mig ta bort det på något sätt medan han själv hittar en handduk i bagageluckan och virar den runt huvudet som en turban där det var endast ögonen som syntes.
Så körde han hela vägen hem.
 
Det här leder då till det samtal som vi hade några veckor innan förlossningen där jag gör karln medveten om att jag kan bajsa på mig under förlossningen och att det förmodligen kommer att ta vår relation till helt nya nivåer. Good or bad, det skulle visa sig.
Det här går han och tänker på ändra fram till The Day, när vi är där, på förlossningen och han krystar med mig.
Han har tränat hela våren på att byta i kattlådan och att endast andas genom munnen. Den taktiken körde han här också.
Kan ni förstå den rädsla han sitter på under förlossningen? 
För er vetskap så bajsade jag aldrig på mig, men jag sa under tiden att det kändes som att jag skulle göra det. Då blev han svettig.
 
Det här leder då ännu vidare till att han har lagt ögonen på 5 lådor som hänger på väggen i förlossningsrummet. Lådorna innehåller såna där handskar.
Så fort vi blir ensammen i rummet så tömmer han en sådan låda och lägger i vår väska. Utan att jag märker det också.
Detta märker jag när han ska byta blöja på patienthotellet. Tänk er bilden där han står och blåser upp handskarna, sätter på sig dem och ger sig in i en bajsblöja.
 
Nu är handskarna slut. Men han ska ändå envisas genom att köpa nya imorgon.
 
Så! Nu är uthängningen slut!
 
Godnatt 
 
 
 

Världens finaste tjej

 
 
Ni läser på egen risk.


Ja, jag vet att jag dagen innan skrev att jag mådde alldeles för bra för att kläcka på due date.
Jag rensade alltså förråden, frossade ananas tills blåsorna blommade fram på tungan och tänkte egentligen inte så mycket på att det var The day. Jag var tvärsäker på att jag skulle gå över tiden.

Vid 21.00-tiden när vi satt och kollade på The Newsroom (tips på bra serie btw) så började det kännas som mensvärk i magen. Blev lite osäker om det var något förstadie på värkarna. Det är ju svårt att veta hur det ska kännas när man aldrig varit med om det.
Inget mer med det egentligen men vid 23-tiden så började det kännas lite mer.
Jag upplever själv att jag har en rätt hög smärttröskel så jag kände mig bara osäker på om det var något att ringa förlossningen om eller inte.
Jag ringde i alla fall och fick prata med en bra barnmorska, som sa att det kunde vara förstadiet men att det också kunde gå dagar tills det kickade igång.

Stanna hemma, duscha varmt, försök sova och äta något var rådet.
Jag stannade hemma, duschade, kunde inte sova och kunde inte äta.
 
Kl 02.00 hade det ökat intensivt och jag räknade 4 minuter mellan varje sammandragning eller värk (vad det nu var). Hade dessutom en svagare sammandragning emellan dessa värkar.
Ringde förlossningen igen och fick prata med en mindre bra barnmorska. Hon lyssnade inte på vad jag sa, missförstod hur värkarna kom (stark värk - 2 minuter - svag värk - 2 minuter - stark värk) utan trodde att jag hade längre emellan.
 
Stanna hemma, sov och ät...
 
Osäker som man är som förstföderska så sa jag bara okej och vågade inte riktigt propsa för att det gjorde jävligt ont. Var nästan grinfärdig efter det samtalet.
 
Jag härdade fram till 04.00, sen klarade jag inte mer.
Väckte karln och sa att nu får vi ta och åka in.
Kom till förlossningen och så gjorde dem en koll.

Öppen 10 cm.
Hej hå!

Så det var bara att köra igång. Bara och bara var det väl inte. Den smärtan är det värsta jag varit med om. Helt sjukt. Och ja, man glömmer, jag har glömt det mesta nu men jag lovade mig själv att skriva ner upplevelsen så jag ändå kan minnas. Än en gång - helt sjukt.
Höfterna kändes som att de skulle sprängas, som växtvärk fast 1000 gånger värre.
Vattnet hade inte gått så vi väntade på det.
 
Karln hade fått tipset av 5 olika pappor att hålla ögonkontakt och inte titta ner.
För guds skull, titta inte ner.
Han var fokuserad.
 
Sen gick vattnet.
Lite puls fick han då kan jag ana.
 
Någon bedövning blev det inte, det hann vi inte med. Hade gärna önskat det faktiskt.
Lustgasen tyckte jag inte alls om, mådde bara illa av den.
Jag blundade istället igenom förlossningen och försökte fokusera. Förstörde lite för karln med själva ögonkontakt-tipset, stackaren.
 
Krystvärkarna.. hur ska vi förklara dem?
Först är det som att du vill spy men har inget att spy upp, så du gör det där "hulket" och spänner dig och därefter trycker man på som att man vill skita men inte har något att skita.
Exakt så kändes dem. Konstigt! Det kändes som att det inte hände något alls vid krystvärkarna och flera gånger tänkte jag hur tusan jag skulle få ut den här ungen.
 
Karln menade att han fick ryta i åt mig vid ett tillfälle. Jag sa att det inte gick och att jag inte ville mer. Där var han en bra coach.

Ja, vi startade igång kring 04.45 och kl 06.52 den 16 augusti föddes Allie.
Var inställd på en liten pojk faktiskt men Kjellström-generna tog över och ut kom världens finaste tjej.
Nu är vi 10 brudar.
Var kommer namnet ifrån då? Min finska farmor hette Alli Aurora Varmanen. Så förnamnet tar vi med en liten tvist på slutet - Allie. Hon får sitt "eget namn" men de uttalas likadant.
 
Vill ha fred på jorden. Eller en cigarill.

Som skrivet, den som börjat läsa, läser på egen risk. För min egen del vill jag skriva om min upplevelse även om den blir väldigt frontad för alla andra.
Men kortfattat, hon var en stor tjej - 4062 gram och 51 cm lång - varav därför fick de göra ett snitt samt att jag sprack lite, vilket innebär att jag är rätt öm.

Så jag måste ständigt påminna mig om att det bara har gått en vecka, för man är ju bra sugen på längre promenader och att få börja träna.
Men jag får nöja mig med ett varv runt kvarteret just nu.
 
Vi stannade på patienthotellet till på lördagen, vilket var väldigt mysigt och skönt. Att bara få vara vi och att få fokusera på henne och hur man egentligen tar hand om ett litet knyte!
 
Men jaja, säger ni. Bilderna då?
 
Here she is.
Vi kommer nog garanterat bli sådana föräldrar som säger - "Titta, hon fokuserar redan med blicken".
 
Fikat efter förlossningen. Mycket efterlängtat.
Förutom Allie då...

Ett påbörjat barnrum.
 

Morfar får hålla i henne på sin födelsedag.

Laddar inför match!

"Titta, hon skrattar redan" 
 
 
Massa fina blommor. Tack för all uppvaktning!
 
Den här fick jag igår. Ja, den stämmer nog rätt bra!
 
Nu får det vara nog. Nu blir det mys med dotra min.
 
Frid
 

Tomorrow is the day

Allt blev rätt verkligt när min preggobuddie skulle komma på middagsbesök i fredags men bestämde sig för att kläcka sin lilla Edvin som jag fick snosa på igår. Hela den kvällen gick jag och inbillade mig att jag började få värkar och att det var dags för mig med men icke.

Jag mår alldeles för bra för att det ska vara The day imorrn.
Sover dock som en kratta. Inatt vandrade jag runt i två timmar för att det är så sjukt obekvämt att ligga ner. Klev upp 07.00 och jag har hunnit storstäda, tvätta och rensat två förråd samt tagit en powernap.
 
Har precis tryckt i mig en massa ananas vilket sägs ska dra igång förlossningen. Detta fungerar antagligen om man äter 15 ananas per dag och nu har jag blåsor på tungan.
 
Detta gör jag på dagarna..
Här har ni mina hemmagjorda sandwichglassar.

Blåbärsyoghurtglass, kolakakor och 10 timmars jäsningsbröd.

Marika har varit förbi och vi åt en efterlängtad "brinner" - breakfast for dinner.
 
Karln var nöjd med burgarna som han gjorde i fredags.

Saga har också hunnit fylla år och syrran gjorde en häftig tårta.
 
Saga är dessutom lika oförstående som mig att det faktiskt finns en bebis o min mage som jag snart får hålla i mina armar och älska ihjäl.
Här försöker hon prata med bebisen genom naveln. "HALLÅÅÅ?!"
Hon har rätt dåligt tålamod, fick inget svar och gav mig istället ett rivmärke på mage när hon försökte "killa" mig och vara mysig. Lite hårdhänt kanske..
 
Förresten.. om ni vill ha tips på sommarpratare (P1) så rekommenderar jag Soran Ismail och Klara Zimmergren från i år och sedan Monika Nyström från förra årets omgång.
Den sistnämnda rekommenderar jag er att lyssna på ensammen, i ett rum, inlåst. Gör inte som jag och promenera runt Sidsjön samtidigt. Risken är att ni ser lika dum ut som jag gjorde.
Ni vet när man bara vill storböla men försöker istället hålla tårarna och snyftningarna tillbaka, men lyckas inte riktigt och det blir 10 ggr värre gråtbröl och röda ögon? Så gick jag runt och såg ut i spåret.
 
Nej.. vad ska jag hitt på nu?
 
Frid
 
 
 

Rastlösheten

I måndags började i princip alla att jobba igen efter semestern. 
Jag har som sagt inte insett att jag blir hemma ett tag till. Idag inser jag att jag kommer att vara sjukt rastlös fram till bebisen kläcks och att jag är mycket effektivare än vad jag trodde.
 
Vi börjar med:
Måndag
MVC-besök på morgonen. Allt såg bra ut, har stannat på 12 kg som viktuppgång. Känns bra.
138 i hjärtslag, 36 cm mättes magen till (här ska man alltså ligga runt den vecka man är i, jag är i vecka 40 snart så ligger väl bra till där då).
 
Släppte av karln på jobbet, åkte sedan över till Marika med lite förkylningsunderhållning och halstabletter. Plockade upp Ebba (systerdottern) och åt frukost med henne på stan.
Skjutsade hem Ebba och åkte sedan till Johanna (kollega) ute i Juniskär och blev bjuden på en härlig lunch.

Lapade sol, snackade skit och åkte sedan in till stan för att ordna ett nytt mobilskydd på Telia.
Fick en värdelös service och det slutade med att jag köpte ett skydd för 199 kr men som egentligen gick på 169 kr (två newbies i kassan och jag hade inte tid eller ork + gravidhormoner nog till att de skulle ge tillbaka 30 kr)
 
Skjutsade hem karln, åkte och hämtade Saga på dagis och fick käk hos mamma. 
Det var den dagen det. Tänkte att veckan började bra, jag kan nog fylla mina dagar..
Saga från i söndags.

Det blev äppelplockning och lek på Norra Berget också.

Tisdag
Vaknar tidigt, inväntar klartecken från min preggobuddy Kristina när vi ska börja baka men hon var tyvärr sjuk.
Tar och storstädar istället. Klart, klockan är 11.00. Vad nu då?
Åker och handlar, svänger förbi Kristina denna gång med lite förkylningsunderhållning och halstabletter och åker hem och gör en ugnspannkaka med päron, ingefära och mandelspån.
Blir helt okej, fryser in bitar som jag kan ha som mellanmål sedan.
 
Bakar också kladdiga runda kakor som jag nu ska göra till sandwichglassar. Återkommer med en bild på  dessa.
 
Sedan sitter jag och i princip väntar på att karln ska komma hem. Glömmer dock bort att han ska spela golf så han åkte iväg på det.
Hmm, vad ska jag göra nu?
Tvättar lite.
Rensar mailen.
Avanmäler mig från massa skitnyhetsbrev som fyller inkorgen varje dag. Rätt skönt faktiskt men inser också min rastlöshet i att jag ens har tid att göra sånt.
 
Klockan är 16.00. Vad gör jag? Jo, åker ut till Birsta själv.
Strosar runt där, kikar på kläder som jag inte kan testa eller ha just nu. Försöker hålla mig från att inte handla då det ändå kommer att finnas fina kläder till hösten också. Handlar faktiskt inga kläder.
Går in på ÖB.
Köper en springform, dörrmatta, påsar och mandlar. Ja...
 
Kommer hem vid 18.30, gör middag och sedan får jag finbesök från Marika och Jens som har med sig glass och hemmagjord hjortronsås. Mums.
Har rostat ÖB-nötterna och dukar fram lite melon till filmen "Casa de mi padre" med Will Ferrell.
Man ser den ju endast för att Will är med. Ingen toppfilm men bra bakgrundsfilm då jag och Marika ändå bara sitter och babblar.
 
Tisdag avklarad.
 
Onsdag
Vaknar tidigt, lyckas ta mig runt Sidsjön, gör lite ansiktsmask, duschar och grejer.
Klockan är 10.00... Nu då?
Försöker njuta av lugnet som alla säger, läser lite bloggar och bestämmer mig sedan för att åka ner till stan.
Hittar en födelsedagspresent till karln och väntar på att Frida ska vakna efter hennes nattpass.

Frida och jag tar en mysfika på Orangeriet och jag smittar sedan henne med min rastlöshet. Vi åker ut till Birsta av någon anledning, kör sedan runt överallt och hamnar sedan i hamnen.
Blir skrämd av några alkisar och bestämmer oss sedan för att gå till hennes casa och slappa. Frida bjuder på en god laxsoppa, vi snackar skit och sedan åker vi ut till Släda för att se karln kicka fotboll.
 
Och så kommer vi till idag,
Torsdag
Jag försöker verkligen anamma det här med att ta det lugnt och njuta nu innan mitt kolikbarn som inte vill amma föds (Ja, jag är inställd på en jobbig tid men smyghoppas på en lättsam).
Så jag har alltså hunnit skjutsa ner karln på jobbet (han skadade knät igår stackarn), avnjutit en härlig frukost och sedan tagit mig ut på en promenad.
Promenaden blev istället ett försök till att plocka blåbär. Jag går upp i skogen här ovanför, följer fint en stig och hittar lite blåbär att plocka samtidigt som jag lyssnar på sommarprataren Soran Ismail.
Jag är inte så smidig med magen men känner mig nöjd över att jag hittar lite blåbär.
 
Kommer bort från stigen.
 
Min mobil börjar krångla och säger "Inget sim-kort".
Hmm, tänker jag. Kanske ska dra mig tillbaka ifall vattnet skulle gå. Skulle vara bra att kunna ringa eller få kontakt med någon då. 
Vi kommer då till att jag står mitt i ingenstans, så jag börjar att bara gå neråt (tror jag) för att komma till en eventuell stig.
Det börjar givetvis att regna också. Jag går och går, men blir lite disträ som småbarn kan bli när mamma/pappa säger åt dem att göra något och de är på väg men glömmer bort vad de ska göra och börjar leka igen. Jag hade istället blivit förblindad av stora blåbär och gick och plockade igen.
 
Fokus. Måste tillbaka till civilisationen ifall det händer något.
Hittar en stig.
Tappar bort stigen.
 
Men nu sitter jag alltså här. 
Har avnjutit en kopp kaffe och lite rostade nötter och ska ta och laga lite italienska köttbullar i tomatsås.
Poängterar också att jag inte är kocken i huset egentligen, så jag ska försöka laga italienska köttbullar i tomatsås.
 
Frid vänner
 
 
 
 
 

Fridens

Hallå där!
 
Jag har inte fött. Jag har bara haft lite semester.
Sitter nu och väntar på att karln ska vakna. 
 
Vad har hunnits med sedan jag gick på semester 25 juli? Lite smått och gott.
Grillning i Ströms stuga.
 
Vi hann med Thaifestivalen. Det blev några vårrullar.
 
Åkte till pappsen och smittade ner dem med min hemska influensa.
 
En massa mysiga kvällar
 
Firade fina Frida.
 
Köpte en 50-talslampa på auktion. Vi gick efter att vi vann denna, såg hur nöjd karln blev och insåg då faran att buda på fler grejer. 
 
Mys med Saga och systrarna på Himlabadet
 
Kolla vilken snygging!
 
Hör och häpna.. Bilbingo i Kovland.
Sällskapet gjorde väldigt mycket, vi skrattade en hel del.
 
Och vi har njutit av god mat. Här en intro på hösten, kantarelltoast!
 
Igår fyllde fina Marika år. Jag överraskade med att åka dit och göra frukost. Det var roligt. Och mysigt!
På kvällen gick vi ett gäng på Invito och avnjöt pizza och goda drinkar. Tyvärr är man inte så pigg på kvällarna plus att jag inte fick vara med och dricka dem goda drinkarna så det blev en tidig hemgång.
Detta ska dock kompenseras med en helkväll i höst (Marika!) med vin, drinkar, god mat och skratt!
 

Jag sitter fortfarande i tron om att jag ska gå tillbaka till jobbet om 2 veckor, har ju lite semester nu bara. 
Har inte riktigt landat i att vi snart ska bli föräldrar. Spännande. Och skrämmande.
Inte själva förlossningen men efteråt. 
Jag kommer nog att kick-assa som morsa. Och karln kommer att bli en bra pappa. Inte lika bra som mig såklart men absolut med i ligan :)

Han njuter av semestern, spelar mycket golf och ser till att göra mycket som kanske måste pausas ett tag framöver.
 
Frid