Projektet

En månad av projektet har snart gått och vi har hittills fått dessa utmaningar:
 
Vecka 1 - Ta vara på det du har
Kanske svårt att återanvända något varje dag men jag har mina DIY-projekt som jag tänkte försöka pyssla med nu under våren/sommaren (se tidigare inlägg). Här kan man ju också få en massa inspiration om man kikar på hashtaggen #ikeahållbaraihop på instagram.
Tanken med denna utmaning är att minska spillet. Återanvänd eller sälj istället för att kasta. Visste ni att IKEA har ett samarbete med Blocket på så vis att om man vill sälja iväg IKEA-möbler så får man lägga ut annonsen gratis? Tummen upp på det!
 
Vecka 2 - Sänk innertempen med 1 grad
Sänk innetemperaturen med en grad och man gör sedan av med 5% mindre energi per grad. Detta kan man ju börja med tidigare på våren och ta på sig tjockstrumporna helt enkelt. Eller skaffa massa mattor..
Jag har testat att stänga av luftvärmepumpen de dagar som det har varit sol.. vet dock inte om det har gett någon effekt men det känns bra iaf.
 
Vecka 3 - Ät varannan vego.
Mat står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan. Så vad vi äter betyder mycket för att leva hållbart. Det är enkelt och hälsosamt att äta vego, dessutom är det kanon för klimatet. Vi och planeten mår mycket bättre om vi äter mer vegetariskt och halverar mängden kött.
 
Detta var den roligaste utmaningen. Kanske för att jag slapp laga den men mest för att karln verkligen gick all-in. Det blev en vego-rätt varje dag.
Kan tyvärr inte bidra med recept. Han gör dessa rätter i huvudet. Jag vet. Löjligt.
 
Och nu är vi inne på vecka 4 - byt till LED
LED förbrukar 85 procent mindre energi och håller 20 gånger längre än vanliga glödlampor. Om alla glödlampor byttes ut i Europa skulle vi kunna spara koldioxidutsläpp från 54 kolkraftverk.
 
Vi har fått alla våra lampor utbytta redan och jag har haft lite svårt för LED just för det kalla ljuset men nu börjar det droppa in bättre varianter. Som dessa:
 
Dessa heter NITTIO på IKEA.
Men det finns också sjysta varianter i lampbutiken nere på Storgatan. Vi köpte en till vår sovrumslampa (av misstag men ändå) för 300 kr men den var väldigt snygg och kommer förhoppningsvis hålla foreeeever.
 
Så, det blir ju rätt dyrt om man ska byta alla samtidigt. Så därför tycker jag istället att man kan byta 1-2 i taget och till slut har man alla på plats och behöver inte heller byta på länge.
 

 
Jag har nog inte tänkt på det förut men jag är nog med i en rörelse - en rörelse som kanske inte alltid syns så tydligt alla gånger men som finns där. Oavsett vad jag gör eller köper så dyker frågan upp - är detta hållbart? När det gäller att handla mat så handlar jag helst så mycket ekologiskt som möjligt - mitt medvetna val där bidrar till att den maten har möjlighet att bli billigare. Lägger samtidigt hellre den lilla extra slanten.
När det gäller boendet så har jag rensat både mina och barnens kläder och skänkt bort till vänner och organisationer.
 
Det enda medvetna slösandet av energi/vatten är t.ex. när jag kyler ner ersättningen till Nils (ibland spolar jag kallvattnet istället för att stoppa flaskan i vattenbad), när jag torktumlar både handdukar och sängkläder (under sommaren så kommer vi torka dessa ute) och när jag har kokat gröt i kastrull. Jag vägrar att stoppa ner diskborsten när gröten har göttat till sig där på botten utan spolar hellre varmt vatten tills det släpper och sen kan jag diska den ordentligt. Sedan handdiskar jag stora kastruller och bunkar..
 
Annars tycker jag att jag hittills har skött mig rätt bra. Jag släcker alltid lamporna, vi har sänkt graderna, stänger av vattnet mellan schampo/balsam, jag har blivit mer nitisk när det gäller sopsorteringen och har kommit igång med att äta mer vegetariskt och mindre rött kött. Ser ni förresten att jag skriver mest "jag"?
Karln däremot... ojojoj.
Nejdå, han sköter sig rätt bra han också. Tror att han gillade vego-utmaningen mest hittills.
 
Min oro är drivande i denna rörelse. Men istället för att vara ute och protestera så gör jag det mesta hemma i tysthet - att ändra vanor till det bättre. För det är ju där vi måste börja, med oss själva - för att sedan kunna påverka våra stora samhällsproblem som klimatkrisen, djurhållningen och vår personliga hälsa.
Det vet nog de flesta av er redan.. Men det är häftigt att få vara med i denna tysta samhällsförändring.
 
Jag testade förresten energitestet som jag nämnde i förra inlägget och då fick jag fram att vi skulle ligga runt 17500 kWh/år så det ska bli kul att jämföra med resultatet senare. Nu får man ju också ha i åtanke att jag är hemma på dagarna så när vi båda börjar jobba så kommer vi att se en skillnad på energiåtgången.
 

 
Livet i övrigt ser ut så här:
 
Vi bekämpar brott.
 
Vi köper begagnade möbler och piffar upp dem lite.
 
Vi hänger med polare.
 
Vi går på ridkalas och utsätter karln för hästar (han litar inte på dem).
 
Jag påbörjar ett nytt test på karln.
 
(Han påstod att han inte var beroende av Celsius Cola så jag började samla på mig burkarna för att visa motsatsen. Han dricker ofta dessa i bilen för att slippa höra mitt tjat. Med den där godispåsen som han ibland glömmer att kasta innan jag ser den. Så nu äter han den på jobbet istället.
Detta får ju mig att framstå ännu mer som en hälsohitler - vem anlitar en hälsospion på karlns jobb? Det bästa är dock att denna spion på eget bevåg skickade denna bild till mig.
Jag kom iaf "bara" upp till 10 burkar i bilen tills han häromdagen sa han att han skulle sluta dricka dem. Woho!)
 
Sedan chockar han mig igen genom att vilja träna ihop:
Stava ditt namn och kör!
 
Jag backtränar inför Axa Fjällmaraton..
 
Vi njuter i solen.
 
Vi bjuder pappa och Birgitta på middag efter deras vigsel.
 
Så, det var det.
Frid!
 
 
 
 
 
 

Vecka 1 - Ta vara på det du har

 IKEA valde att hjälpa oss på punkterna - återanvända, hälsa och plastbantning. Så när de kom hem till oss i slutet på mars så öste de över massa glasmatlådor, växter och kryddor och hjälpte oss att göra om en gammal säng till en soffa i uterummet.
 
 
Nu har alltså vecka 1 av projektet flugit förbi och jag känner att jag måste ta och uppdatera er lite.
Vi deltagare kommer att få miljövänliga utmaningar inför varje vecka och veckan som varit hade temat "Ta vara på det du har". Lite svårt att varje dag försöka återanvända något men jag har några projekt som jag vill få klart innan sommaren.
 
Detta har vi gjort i helgen. Kanske inte under begreppet "Återanvända" men ändå något som har fyllt oss med energi. Jag var nära på att kapa svartvinbärsbuskarna helt då de var galet bevuxna men jag höll mig och jag hoppas att de överlever och kan ge bär framöver (förmodligen inte i sommar). Vi ansade också två stora syrenbuskar och träden som ni ser på bilden. Väldigt husligt av oss!
 
Här är Allies lekstuga som vi också ska försöka ta tag i vår/sommar. Möbeln till höger lämnade de tidigare ägarna kvar och jag tänkte att jag skulle göra om det till ett kök - ordna en diskho, svarta spisplattor, kakeldekor och lite sånt. 
Har dessutom en docksäng som vi ska ta och spraya i en annan färg.
 
Detta bord ska vi ta och fräscha upp, det är ju rätt snyggt som det är men benet är rätt slitet så jag vill nog spraymåla det i någon färg. Har dock inte bestämt vilken än.
 
Och här har vi vårt nya köksbord! Längtar tills vi får dit skivan som är från ett trägolv.
 
Nästa vecka går vi in i utmaning 2 - Sänk innertempen.
Vi ska sänka temperaturen med 1 grad vilket resulterar i att vi gör av med 5 % mindre energi per grad. 
Vi har ju fått en energimätare (som för övrigt kommer att bli vårt fall) och på den ser vi vad allt drar. Vattenkokaren är t.ex. en riktig energibov så det kan man vara försiktig med. Samma med duschningen, att stänga av emellan, inte handdiska i onödan (hellre fylla diskmaskinen om man har en sådan) och att vädra eller ta bort endast fläcken istället för att tvätta för ofta i onödan.
 
Nu går vi ju ändå mot varmare väder så passa på att sänka redan nu och på med innetofflor och en kofta/filt!
 
Och få massa andra bra tips här ---> 10 snabba energispartips
 
 
Till något helt annat.. kommer ni ihåg mitt första experiment med karln? Eller ja, det var väl en uthängning också men jag har i alla fall en ny sådan på G. Inte lika smaskig som denna men ändå något som jag måste vänta ut och se. Då karln läser denna blogg så kan jag tyvärr inte utveckla mig mer än så här.
To be continued!
 
Frid